Лампочка

телефони служби підтримки: (067) 67 22 101,  (032) 243 25 11     email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Автоматичні вимикачі - основні поняття.

Автоматичні вимикачі служать виключно для захисту кабелю - але не обладнання!. Відповідно номінал автоматичного вимикача підбирається виходячи з перерізу кабелю, а не від потужності устаткування. А ось переріз кабелю підбирається виходячи з потужності обладнання. На жаль, 95% покупців "забувають" про це.


Як правильно вибрати автоматичний вимикач:
  1. При виборі автоматичного вимикача потрібно визначитися в наступному:
  2. Номінал автомата - величина струму в амперах, яку автомат повинен пропускати
  3. Клас автомата - здатність не відключатися при коротких перевантаженнях
  4. Струми короткого замикання, при яких автомат повинен вимкнути живлення
  5. Виробник - хто ж найкращий.


1. Номінал автомата


Номінал автомата (чи потужність) підбирається виходячи з перетину кабелю, а не від потужності устаткування. Нагадуємо - автоматичні вимикачі служать виключно для захисту кабелю від перевантаження (але не обладнання!). А ось перетин кабелю підбирається в залежності від потужності устаткування, яке буде живитися через цей кабель.
Промисловість випускає автомати різних номіналів для стандартних перерізів кабелю. У таблиці нижче наведено співвідношення номіналу автомата до перетину кабелю.
Дуже поширений випадок, коли людина замінює пробку більш високого номіналу, ніж у нього було передбачено будівельниками. Тобто пробка буде пропускати через себе струми, які будуть руйнувати кабель. Цього робити категорично не можна – це може призвезти до пожежі.

Для мідного кабелю
Січення кабелю, мм2 Номінал автомату, А Січення кабелю, мм2 Номінал автомату, А
0,75 6 4 32-40
1 10 6 40-50
1,5 16 10 63-80
2,5 20-25 16 80-100

2. Клас автомата

Будь-яке електрообладнання при включенні (пуску) споживає струму в кілька разів більше, ніж під час постійної роботи. В електротехніці це явище називається пусковими струмами. Так, звичайна лампа розжарювання при пуску споживає струм в 3-4 більший, ніж під час роботи. Найбільші пускові струми в електродвигунів - у 8-12 разів вище номіналу. Пускові струми тривають від сотих часток секунди до декількох секунд. Таким чином, автоматичний вимикач повинен пропускати через себе короткочасні пускові струми і не спрацьовувати. Клас автомата і означає - які пускові струми він може пропускати не вимикаючись. Для побутових мереж застосовуються в рівній мірі класи "В" або "С": відповідно розраховані на 3-5 номіналів і на 5-10 номіналів. Для двигунів потрібно встановлювати автомати класу D: 10-12 номіналів. Існують також класи Z, К, MA.

3. Струми короткого замикання

При короткому замиканні струми в сотні разів перевищують номінал автомата і в деяких випадках можуть досягати до 10.000А. Саме тому коротке замикання - одна їх перших причин виникнення пожежі. При таких високих струмах контакти автомати притягуються одне одному як в електромагніті і щоб розірвати їх - потрібно досить серйозне зусилля. Це явище називається "залипання" контактів. Таким чином, чим більші струми короткого замикання може розірвати автомат - тим він кращий і, відповідно, дорожчий.

Справедливості заради, треба сказати, що в побутових електромережах струми короткого замикання виникають, зазвичай, в межах 1000А і дуже рідко досягають 3000А. Отже, переплачувати за автомати з розмикаючою здатністю вище 3000А не має сенсу. Стандартно випускаються автомати на струми КЗ 3000А , 4 500А, 6000А і 10 000А . Рекомендуємо встановлювати автоматику на 4500А. Щоб не помилитися - шукайте на корпусі автомата прямокутник, усередині якого буде потрібне Вам чотиризначне число.

4. Виробники

Чомусь найчастіше покупець хоче достеменно знати країну-виробника товару. На сьогодні - це абсолютно непотрібна інформація. Не вірите, тоді на підставі наведеної нижче інформації спробуйте визначити хто краще, якщо: словенська концерн "ETI" виробляє модульні автомати для себе і для японського концерну "Terasaky". Terasaky, у свою чергу, роблять великогабаритні автомати для ETI. Модульні автомати номіналом понад 100А для ETI виготовляє німецький концерн Моллер. Велика частина модульних автоматів Моллер і німецького концерну Хагер випускаються на потужностях словацького концерну ОЕЗ. Найбільші світові концерни ABB (Німеччина) і Schneider Electric (Франція) мають більш сотні заводів по всьому світу і при цьому ще замовляють частина продукції під своїм брендом в тому ж горезвісному Китаї.

Довіряти можна лише торговій марці, оскільки саме власник торгової марки визначає як, де і з чого робити свою продукцію. Вже існує достатньо багато товарних марок, власники яких не мають ніяких власних виробничих потужностей.

З брендових торгових марок з центральним офісом у Европі, США, Канаді або Японії на українському ринку присутні: ETI - Словенія, Moller - Німеччина, ОЕЗ - Словаччина, Schneider Electric - Франція, Legrand - Франція, Terasaky - Японія, ABB - Німеччина, General Electric - США, Siemens-Німеччина.

Виключно у Китаї виготовляються наступні торговельні марки:
• АСКО і ProElectro - власник торгової марки українська фірма
• E-Next - Польща
• ІЕК, ЕКФ і СТС - всі три Росія
• CHINT і Delixi - обидва Китай
Є й інші турецького або китайського виробництва.


Через 2-3 місяці після встановлення нових автоматів, УЗО і т.п. відкрийте електрошафа і підтягніть всі гвинтові контакти на автоматах, клемних колодках і т.д. Називається ця процедура - профілактика та обов'язкова для виконання. Справа в тому, що мідний або алюмінієвий провідники під впливом гвинтів з часом "просаджується". Контакт слабшає, провід починає грітися, ізоляція оплавляється, відбувається коротке замикання і ... не будемо про сумне. У Вас такого не буде.